Fotografie de Produs acasă sau la birou
Daca te-ai gandit vreodata la a-ti face fotografiile singur acasa sau la birou pentru produsele tale, sau te-ai simtit nevoit sa faci asta la un moment dat, dar nu ai știut de unde s-o apuci, înseamna ca ai ajuns în locul potrivit.
Primul pas este sa te gandesti cam ce ai avea nevoie. Ce fel de fotografii ai vrea sa faci?
- Vrei fotografii pe fundal alb? (standard de e-commerce);
- Vrei fotografii cu decor (ceva mai complex, lifestyle) pentru social media?;
- Sau fotografii cu model pentru haine, incaltaminte, bijuteri sau produse cosmetice?
Odata ce ti-ai dat seama ce tip de fotografii vrei sa faci, si bineinteles si la ce produse, poti sa incepi sa achizitionezi echipamentele necesare si sa-ti aprofundezi cunostintele.
Multi oameni au tendinta de a fotografia cu smartphone-ul din dotare. Camerele smartphone-urilor sunt foarte bune in prezent și e de la sine inteles de ce unii oameni opteaza pentru varianta aceasta. Daca si tu esti unul dintre ei, inseamna ca tocmai te-ai scapat putin de stresul banilor cheltuiti pe camera foto si obiectiv si invatarea setarilor camerei (dar cu un rabat la calitatea imaginilor finale).
Acum nu-ti mai ramane decat sa achizitionezi luminile, un stativ pentru telefon suficient de flexibil pe incaltime, fundaluri albe mici sau mari (fundal mare = 2.73m x 11m + suport fixare in perete/suport din stative pentru fotografiile care includ oameni), sau elementele de decor și ce mai ai nevoie.
In fotografia de produs si in fotografie in general, lumina este cea mai importanta. Exista doua tipuri de lumini:
Blitz-uri sau strobes – au condensator si elimina un fascicul de lumina sincronizat cu camera foto printr-un trigger/receiver.
Lampi cu lumina continua – dupa cum zice si numele “lumina continua” (la fel ca becul din camera)
Chiar daca exista sisteme de trigger si pentru telefon pentru a-l sincroniza cu un bliț, este totusi recomandat pt. incepatori sa foloseasca luminile continue în primul rând pentru a vedea cum pică lumina
In caz ca va intrebati cate? 3 lumini continue cu cate un stativ pentru fiecare si un softbox (dreptunghiular sau patrat) sunt suficiente pentru majoritatea setup-urilor de lumini.
Stativele si softboxurile nu conteaza prea mult in schimb aveti grija ca luminile continue alese sa aiba o temperatura de culoare de 5600 grade kelvin (5600k). Aceasta temperatura reprezintă lumina neutra (nici calda, precum becurile cu halogen, nici rece, precum lumina de la neoane) si vă va ajuta ulterior cand faceti setarile camerei foto/smartphone-ului sa scoateti culorile (cat mai) reale ale produsului.
Cateva din magazinele de unde se pot achizitiona respectivele echipamente:
Probabil cel mai mare magazin foto-video din Romania. Au showroom-ul aproape de Piata Alba Iulia pe Bvd. Unirii 64; sunt foarte amabili angajatii si te pot directiona catre ce echipamente ai nevoie.
Alternative:
Au showroom-ul pe langa Palatul Parlamentului
Pentru recuzita cat si fundaluri mici (pentru produsele mici ce se pot fotografia pe masa) recomand magazinele de arta precum RembrandtArtCentre din centrul vechi sau www.profiart.ro.
Daca ai achizitionat si luminile, trepiedul pentru telefon, stativele pentru lumini, softbox-urile si fundalul necesar, în functie de ce produs ai vrea sa fotografiezi poti incepe sa experimentezi.
Sfaturi generale pentru fotografierea majoritatii produselor:
- Folositi smartphone-ul pe modul PRO (daca are) unde puteti seta WB (white balance) pe 5600k sa puteti avea culorile reale
- In aceleasi setari ale smartphone-ului pe modul PRO, setati ISO cat mai mic, F (diafragma) cat mai mare (f/5.6 – f/11). Sau le puteti lasa pe modul auto.
- Folositi un zoom la telefon deoarece lasat pe modul default acesta va distorsiona imaginea produsului (de obicei focala este wide sau superwide). Deci un 3x – 5x ar face o diferenta buna.
- Folositi luminile la maxim (si de acolo scadeti intensitatea uneia sau alteia in functie de efectul dorit – umbre mai intense/mai multa lumina dintr-o parte, etc)
- Plasati luminile in stanga si in dreapta produsului (in functie de marimea produsului, distanta poate varia) la un unghi de 45 grade – deci sa nu bata lumina de la nivelul produsului, dar nici de deasupra lui.
- Adaugati a treia lumina sa lumineze fundalul din spatele produsului pentru a obtine un fundal cat mai luminos in spatele produsului.
- Puteti sa faceti diverse setupuri de lumini – de exemplu:
- O lumina din fata sa lumineze produsul si 2 lumini sa lumineze fundalul din laterale.
- O lumina din fata/lateral sa lumineze produsul, o lumina spate/ lateral pe partea opusa
- Puteti lumina produsul si fara softbox(uri) atasate daca doriti ca produsele sa fie luminate mai dramatic (similar cu soarele direct). Sa scoata in evidenta texturile. In schimb umbrele vor fi mai definite si mai intense.
Lumină bună și spor la treabă!
Daca ajungeti vreodata in situatia in care nu va mai descurcati sau pur si simplu doriti sa obtineti mai mult din fotografiile voastre, se recomanda apelarea la un fotograf generalist (care face mai multe tipuri de fotografie – nunti, botezuri, produs, natura, portrete) sau pentru un rezultat mai consistent, la un fotograf/studio de fotografie de produs (specializati pe aceasta nisa).