Materialele vizuale ajută enorm brandurile în online.
Daca înainte clienții vedeau direct in magazine si showroom-uri produsele, le puteau atinge, mirosi, intoarce pe toate partile, in online aceste capacitati au fost inlocuite. Acum clientului ii se infatisaza o imagine a produsului si uneori si un material video, fiind limitat in explorarea produsului de care este interesat. De aceea, o fotografului ii revine sarcina grea de a infatisa produsul respectiv cat mai complet din punct de vedere vizual, iar o imagine completa transmite mai mult decat ceea ce se vede, transmite si valorile brandului, si sentimentul pe care ti-l ofera achizitia lui, etc.
Fotografia joaca un rol important in succesul unui business, poate creste engagement-ul, rata de conversie si sa aduca vanzari.
Pentru ca imaginea brandului sa fie fara de cusur, si materialele vizuale vor trebui sa fie calitatea intai. Acestea sunt doar cateva sfaturi ce te vor ajuta sa-ti creezi o fundatie solida pentru business-ul tau online.
Evitarea folosirii fotografiilor stock.
Pe langa faptul ca sunt impersonale, si editarea perfecta a produsului tau in cadrul acestora poate fi o munca dificila pentru anumiti editori, aceste fotografii de cele mai multe ori au un vibe al lor si nu transmit cu adevarat ceea ce ar putea sa faca o fotografie reala. Nu de putine ori mi s-a intamplat sa vad in mediul online diferite reclame la unele produse in care fotografia produsului este photoshopata intr-o imagine stock. Uneori este evident, alteori mai putin evident, dar din momentul in care ai realizat asta – te simti oarecum pacalit si iti pierzi un gram de incredere in produsul/brandul respectiv (ceea ce vor ei sa crezi tu ca e real, nu mai e chiar atat de real), iar din punct de vedere al costului, de multe ori se intampla sa fie o diferenta suficient de mica intre a folosi imagini stock si a apela la un studio/fotograf de produs, incat prima varianta pur si simplu nu merita.
Alegerea luminii si cadrului perfect pentru fotografie
In fotografie de produs se poate folosi si lumina naturala (soare direct, soare difuz in nori, etc) cat si lumina de studio (care poate fi manipulata in foarte multe feluri), iar asta depinde de directiile creative pentru campania respectiva, brandul tau sau pentru produsul respectiv. In aceasta ramura a fotografiei aspectele tehnice se imbina sublim cu cele creative de foarte multe ori.
Lumina si spatiul in care e creata fotografia dicteaza in mare masura ce simte persoana care o priveste dar in acelasi timp trebuie sa se tina cont si de luminarea corecta a produsului – iar prin asta ne referim la codul de culoare al produsului sa fie respectat si sa nu induca in eroare cumparatorul si produsul sa fie luminat in proportie de cel putin 70%-80%.
Dar intr-un final orice ai alege pentru imaginea respectiva – nu combina lumina naturala cu lumina artificiala.
Mai multe fotografii = mai multă încredere.
Cu cat sunt mai multe fotografii din mai multe unghiuri si diferite intre ele ca aspect, lumina, spatiu, cu atat sunt sanse mai mari ca cineva sa capete incredere si sa achizitioneze produsul. Cumparatorului i se inoculeaza sentimentul ca s-a familiarizat cu produsul (similar cu situatia in care te intalnesti cu cineva in locuri diferite si comunicati, simti ca te-ai imprietenit cu respectivul) si nu-l mai percepe ca fiind ceva strain sau neutru. Este un concept folosit destul de des in marketing sub forma repetitiei (un brand vizibil in multe locuri, sau un buton de “cumpara acum” care se repete in multe arii ale website-ului)
Mai multe fotografii diferite intre ele si realizate corect suplineaza si nevoia fizica a cumparatorului de a inspecta in detaliu un obiect, de a-l intoarce pe toate partile, a-l cantari, a-i simti textura, materialul, inainte de a-l achizitiona
Iata si cateva sfaturi pentru a realiza fotografiile complete ale unui produs:
- Incearca sa reprezinti produsul cat mai complet cu ajutorul imaginii prin diferite unghiuri si close-up-uri extreme
- Ilustreaza si simtul scalei produsului pe langa alt obiect sau cu ajutorul unei maini umane
- Scoate in evidenta componentele cheie sau caracteristicile care fac produsul respectiv sa fie special si diferit de concurenta
- Nu folosi filtre sau orice alt truc amatoricesc pentru a “imbunatati” fotografia. Produsul trebuie reprezentat cat mai precis din punct de vedere coloristic.
- Fotografiile in care produsul este folosit sunt un mare plus. Ajuta cumparatorul sa se asocieze, sa simta ca face parte din peisaj ducandu-l un pas mai aproape catre achizitie.
Arată exact cum se folosește produsul.
Pe langa fotografiile pe fundal alb (sau variatii de gri, culori simple, etc), care sunt imperial necesare pentru orice magazin online, fotografiile in care este ilustrata folosirea produsului si raspunde intrebarilor “Cum?”, “Cand?”, “Unde?”, reprezinta un avantaj in raport concurenta. Facand mai facila intelegerea si familiarizarea cu produsul respectiv.
Poti folosi fotografia ca mediu vizual sa raspunzi in avans posibilelor intrebari pe care le-ar putea avea clientii tai. In felul acesta rezolvi o problema pana ca ea sa apara, evitand telefoane ale clientilor catre departamentul de suport tehnic, si intr-un final salvand timp si bani.
Mai mult VIZUAL, mai putin TEXT.
In prezent studiile au demonstrat ca majoritatea clientilor “rasfoiesc” magazinele online de pe telefonul mobil, iar de multe ori fac asta cat sunt la semafor in trafic, sau intr-un alt mijloc de transport, in pauzele de la munca sau poate inainte de cafeaua de dimineata. De cele mai multe ori nu au timp sa citeasca descrieri lungi ale produselor, sau povesti si articole, dar sa vada una sau mai multe fotografii, sa le digere si sa le ramana intiparite in cap, au timp. Se intampla instant si inconstient. Asadar, daca stii ca audienta ta consuma materialele tale online cu ajutorul platformelor mobile, o idee ar fi sa iei in considerare producerea de continut mai usor digerabil si de impact vizual.
Mai mult decat fotografie de produs
Canalele de social media, cat si website-urile nu mai sunt ce erau odata. Acum poti folosi si alte tipuri de continut media pentru a-ti personaliza brandul si ilustra produsele intr-un mod distractiv si creativ, fara teama ca s-ar putea incarca greu sau ca ar fi ceva suspicios. Instagram si Facebook, de exemplu au optiuni de auto-play, deci ele ruleaza cu usurinta in momentul in care clientul scrolleaza.
Foarte multe companii deja folosesc GIF-uri, clip-uri Video, Animatii Stop-Motion, imagini 360° (cu care poti interactiona), iar mediul online e din ce in ce mai prietenos si acceptabil pentru ele, acestea reprezentand viitorul in mediul vizual online.