In ultimii ani probabil ai observat ca piata migreaza usor, usor spre online. Cat mai multi producatori, distribuitori si selleri impartindu-si activitatea intre fizic si online sau efectiv mutand-o in mediul online.
Fie ca ai ajuns in punctul in care ti-ai dat seama ca nu mai ai timp sa te ocupi personal si sa fotografiezi produsele cu telefonul, fie ca ai realizat ca nu mai vrei sa investesti timp si bani in a acumula experienta si a achizitiona echipamente avansate pentru a-ti imbunatati fotografiile de pe site sau pur si simplu ai inceput un business nou si stii ca nu le poti face pe toate, pentru success garantat fiind indicat sa lucrezi cu profesionisti din fiecare zona de activitate (fie graphic design, fotografie, marketing, etc).
I. OFERTA
In cazul colaborarii cu un studio de fotografie comerciala, sau un fotograf freelancer specializat pe aceasta nisa, tendinta este (din observatiile personale) de a cere o cotatie de pret cu minim de informatii oferit despre ce presupune proiectul respectiv, asadar, recomandat ar fi sa puteti oferi cat mai multe informatii din start pentru ca procesul sa fie cat mai rapid si sa nu va pierdeti timpul nici voi, nici cei care vor fi nevoiti sa va ceara mai multe informatii pe urma, ajungand la un back-and-forth prin mailuri pana cand sa va dati seama daca puteti avea o colaborare.
Daca cineva va face o oferta pe baza a foarte putine informatii despre proiect ex: “Am 15 produse, incaltaminte sport. Cat ma costa o sedinta foto?”, asta poate insemna doua lucruri: fie nu are experienta foarte multa pe fotografia de produs (poate ca se ocupa in paralel si de fotografie de eveniment, si imobiliare, iar atunci automat atentia lui este divizata). Fie ca tocmai, are experienta, iar pretul pe care il ofera acopera foarte multe posibilitati si cereri specifice care pot surveni ulterior (daca sunt fotografii simple ramane cu un profit mai mare, daca sunt complexe se alege cu mai putin, dar tot suficient cat sa-si acopere cheltuielile). Bineinteles, mai exista si aceia care au o lista complexa de preturi pentru fiecare situatie (Per produs, Per ora, servicii editare, retusare, etc), dar acestia intra in categoria profesionistilor.
In concluzie, ideal ar fi să oferiti cat de multe informatii puteti despre proiect inainte sa cereti o cotatie de pret. Exemplele vizuale ajuta.
- Cate produse aveti pregatite pentru sedinta foto?
- Care este categoria acestor produse? Bijuterii (ce fel?), incaltaminte (sport? casual?), produse cosmetice, produse de curatenie (de care? Cate de fiecare fel?), etc.
- Cate fotografii aveti nevoie pentru fiecare produs?
- Ce fel de fotografii aveti nevoie? Simple pe fundal alb (alb 100%) sau o alta culoare, lifestyle cu décor, cu sau fara model, hero sau packshots, etc
- Materialul din care sunt facute fotografiile. Produsele lucioase sau transparente, de exemplu, se fotografiaza diferit si de cele mai multe ori dureaza mai mult.
- Dacă vă interesează o colaborare indelungată sau nu
- Daca este nevoie ca produsele sa fie prezentate de catre sau pe un model (doar maini, doar picioare, intreg), un manechin de plastic, ghost manequinn.
- Daca fotografiile vor fi facute in studio, in locatia dumneavoastra (de exemplu in cazul unui restaurant mancarea trebuie fotografiata proaspata si calda), sau intr-o alta locatie (interior sau outdoor)
- Daca clientul sau un reprezentat al acestuia va fi de fata in timpul sedintei foto ca sa ofere directii si intervine in sedinta foto. Acest aspect, de cele mai multe, ori creste durata sedintei foto.
- In cazul in care aveti nevoie de factura, asigurati-va ca studioul sau fotograful functioneaza legal si va poate oferi. In zona aceasta sunt foarte multi care nu au SRL sau PFA.
- Orice alte informatii care credeti ca ar ajuta (nu strica niciodata)
Iar pe partea de editare/retusare:
- Ce nivel de retusare doriti? Fotografiile pot fi editate foarte basic, doar din sliderele din programul de procesare pana la editul acela de [revista/catalog/ambalaje/bannere de pe cladiri]
- Formatul si rezolutia fotografiilor finale. Formatul se refera la extensia fisierului (.png; .jpg; etc.), iar rezolutia se refera la dimensiunea imaginii si este masurata in pixeli (exemplu: 1200x1600px)
- Aveti nevoie si de fisierele RAW (acestea sunt generate direct din camera foto, daca optiunea este bifata) sau de fisierele in care s-a lucrat? Care pot fi .psd (Adobe Photoshop), .tiff, sau .ai (Adobe Illustrator), si cate si mai cate.
II. COLABORAREA
Ati primit oferta de la studio si se incadreaza in buget. Care este pasul urmator?
Unele studiouri/fotografi ofera un sample gratuit. Asta poate insemna fotografierea completa a unuia sau mai multor produse (fiecare cu un numar de fotografii si editarea acestora), sau poate doar o singura fotografie. Fiecare decide cat e dispus sa ofere aici. Sample-urile de obicei sunt livrate cu watermark aplicat peste ele, neputand fi folosite, dar bineinteles putand fi cumparate ulterior. Unii le ofera gratuit.
In cazul in care acest pas nu exista, sau fotografiile sunt pe masura asteptarilor si s-a mers mai departe cu brio, urmatorul pas ar fi sa stabiliti parametri colaborarii si sa semnati un contract.
Multe studio-uri sau fotografi ofera fotografiile cu watermark pe ele pana cand se face plata integrala a sedintei foto (ca sa se asigure ca isi primesc remuneratia). Un contract va poate scuti de aceasta asteptare, putand primi fotografiile finale, fara watermark, imediat ce au fost facute.
Daca ati rezolvat si cu contractul, atunci nu va ramane decat sa va bucurati de o colaborare fructuoasa si indelungata si sa va concentrati pe alte aspecte ale afacerii e mai necesara prezenta si directia dvs.
III. LIVRAREA PRODUSELOR
Produsele pot fi aduse la studio personal de catre client sau trimise prin curier, in cazul fotografiilor ce se executa la studio, iar dupa ce sedinta foto este realizata, clientul are optiunea sa le ia tot personal sau sa trimita curierul. In unele situatii in care produsele nu mai sunt dorite, clientul are optiunea de a ne solicita sa le aruncam sau sa le donam.